Thursday, June 9, 2011

Apa Salah Dia Pada Kau?

Assalamualaikum semua...

Tadi masa tengah "berfacebooking" i  ada terbaca status lecturer i pasal menderem2 nie. Then, terdetiklah di hati untuk update blog pasal MENDEREM nie. Apa salah orang tu sampai u nak menderem2 orang nie? Sekecil zarah atau sebesar gunung mana pun kesalahan orang tu dengan u, tolonglah jangan sampai guna cara paling jijik ni. Euwwwwwwwwwwwwww..... jijik taw x?? Bawaklah bertaubat sementara masih ada kesempatan. Nabi pun memaafkan umatnya, i ini kan pula kita manusia biasa. Sehebat mana pun kuasa bomoh yang u jumpa, besar lagi kuasa ALLAH S.W.T. Hidup mati kita hanya ditanganNya.

Berbalik pasal status lecturer i tu, dia hanya mengingatkan semua student dia jangan buat macam tu sekali. Maybe lecturer tu ada reject assignment u or marah u, tapi itu semua untuk kebaikan masa depan u jugak kan? Dah lar orang tu bagi ilmu dekat u, tapi u menderem dia plak! Xtahu lar nak cakap apa lagi dekat orang macam tu. Nauzubillah...

Actually, family i & kawan i pn xterlepas dari terkena benda2 macam ni dulu. Tapi sekarang alhamdulilah dah baik sikit selepas dah beribu duit habis hanya untuk berubat. Kalau salah sorang dari family u terkena menderem  tahulah macam mana seksanya hidup. Sedih sangat bila terkenangkan benda tu. Memang luaran u nampak sehat walafiat, tapi dalaman sakit macam dah kena tusuk benda tajam. Kalau lambat berubat memang boleh bawa mati kot! Muda-muda lagi dah pandai da nak menderem orang, tu belum tua lagi? Entah2 xsempat tua da meninggal. Hah, macam mana kalau xsempat mintak maaf dengan orang yang u menderem tu? 

I xtahu lar apa salah dia pada kau sampai sanggup menderem2 nie! Kau siapa sebenarnya nak buat orang merana sampai mati ini? Suka hati dia jew nak buat orang macam tu kan? Kalau kau rasa berbaloi masuk neraka sebab nak puaskan hasad dengki dan rasa ketidakpuasaan hati kau di dunia ni  just go on with it!! Itu pilihan u... Belum kira lagi dengan dosa2 yang lain kan? Teruskan guna cara kotor tu kalau itu dapat memuaskan hati anda. Kita sekarang ini sudah berada di zaman moden, tapi cara macam ini  plak paling popular dalam masyarakat kita. Kalau xpercaya tengoklah drama2 yang ada sekarang, mesti ada citer pasal ini. Contohnya cerita Mantera Anjasworo tu, sampai hati seorang isteri menderem laki dia sendiri kan? Dah terpesong akidah dan seseorang yang dilahirkan di dalam islam.  

Dalam al-Quran ada sebut pasal nie, bila dunia akhir zaman manusia akan menggunakan sihir untuk memuas kan hati mereka. Semoga orang2 macam nie diberi kesempatan untuk bertaubat.. Ingatlah, dunia ini hanya pinjaman akhirat is ETERNAL, Nauzubillahiminalzalikh...

menderem oh menderem!


No comments:

Post a Comment