Tuesday, December 13, 2011

Pasti Dengan Pilihan Ini!

Tajuk macam saiko giler! Mwahaha... sebenarnya ak pun xtahu nak cerita pasal apa nie! Kang ak cakap pasal cycle life dekat sini kang, timbul plak satu masalah baru! Nak update pun dah xade feel kalau ini macam, ma!

Ak ingat nak update pasal entry semalam yang ak janji dengan korang nak buat PART 2  tu kan? Tapi, bila banyak persoalan daripada jawapan selepas ak buat enrty tu, so better ak xpayah sambung lar kan? Biarlah cerita kawan ak tu tergantung dekat situ. Nanti korang pandai2 lar reka sendiri jalan cerita seterusnya. 

Xpun tunggu ak keluarkan novel pasal entry semalam tu. Perghhhh...memang ak ada pasang angan-angan jugak nak buat novel pasal tu. Kot2 lar novel ak tu nanti letopsss macam novel "LAGENDA BUDAK SETAN" ke? "OMBAK RINDU" ke? Giler kau nok! Mak akan jadi pemes dalam sekelip mata kau tahu!  Siapa sangka kan? Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia Tuhan je tahu kan?

Bila ak dah pemes macam Ahadiyat Akashah tu, nanti boleh lar ak lepak dan bersantai dengan geng2 novelis yang ade dekat Malaysia nie! Sumpah, mesti mak ak rasa bangga kalau impian tu jadi kenyataan kan? Then, mesti die akan cakap camnie, "xsia-sia mak antar hang blajaq dan amek bidang Masscom nie"! I told u already mom! Give me a chance in this field! Hehe... :)

Memang ak nak peluk cium mak ak jgak time tu kalau dia bangga dengan kejayaan ak tu! Yer lah, mak ak sebenarnya xbape nak suka sangat ak amek Masscom nie. Hah, nak tahu apa alasan dia? "Mak tengok orang2 yang kerja dalam bidang penyiaran or seangkatan dengannya nie kan macam xade life lar! Ke hulu, ke hilir duk sebok cari berita itu lar ini lar. Time muda dan bujang ni xde hal lar nak buat macam tu, tapi bila dah ade anak sepuloh dah ada laki semua siapa nak uruskan rumah tangga? Bibik lettew!"

Eh, mak! Jangan lar cakap anak sepuloh! Ramai sangat tu, kira muat-muat satu kereta cukup lar wat hanggkut anak pergi sekolah kan! :) Mak pun ada empat orang je kan? Jadi orang pun nak lebih kurang mak jew! *Tetiba ak xcited plak cakap pasal anak! LOL!! Untuk pengetahuan mak, nanti kalau orang dah ade family semua, pandai2 lar orang control semua tu, jangan lar risau sangat. 

Kerja apa-apa pun sama je, cuma kalau dah kerja dalam bidang ini memang xtentu masa sket lah. Sebab tu kena cari suami yang boleh faham kerja ak neyhh! Xpun cari laki yang satu tempat kerjadengan ak! Hah, kan senang macam tu? Dah sah-sah pergi balik kerja sama-sama. Dan paling peting save bajet sebab share sebuah kereta je! Yer lah, harga minyak kan dah mahal? Betol x??

Untuk degree nanti ak apply Journalism. Dan, insyallah kalau ada rezeki dapat lar tu! Korang pun tolong doa-doakan okay? Mintak jauh mintak ampun jangan plak UiTM mengada-ngada campak ak dekat PR ke? Advertising ke? Publishing ke? Perghhh.. memang ak kena fikir 10x nak pergi 3 benda tu! Mimpi ngeri jugak tu! Tapi kalau UiTM campak ak dekat Broadcasting or Instructional Comm tu, boleh terima dek akal lagi taw!

Oh, masa ak nak apply kos untuk degree hari tu, ak randomly tanya pendapat orang jugak lar. Ak tanya  diorang nak ak jadi apa? Yer lah, nak tahu jugak pandangan orang lain bila tengok ak sesuai dengan kerja apa kan? Kalau ada yang sesuai ak boleh fikir-fikir juga kan? Tapi bila tanya soalan macam tu dekat mak ak, sah-sah ak boleh expect awal-awal! Sama ada cikgu atau nurse! Kalau cikgu tu ak boleh terima lagi taw! Tapi kalau nurse tu, mak jangan buat hal! Siyes orang xminat, plus ak mabuk darah! Kang setiap kali tengok darah patient, ak plak yang pengsan! Hakhak.. :)

Ak harap sangat ak dapat sambung dalam Masscom jugak bulan 3 nanti. Dan ak harap pilihan ak nie tepat untuk masa depan ak. Sebab umur ak pun dah meningkat dewasa, dah layak mengundi dah pun! Perghh.. lama dah hidup atas muka bumi ni. Tapi apa jasa ak dekat mak ak? Dekat family ak setakat ini? Hanya boleh kongsi kejayaan je yang ak mampu bagi setakat ini dekat diorang. Before apa-apa terjadi, ak nak sangat  mak ak rmerasa 1st gaji ak nanti. Ak harap semua itu akan termakbul, AMIN!

No comments:

Post a Comment