Saturday, March 17, 2012

Germany is My 3rd Language

Hallo, guten nacht.
Wei geht es ihnen?
Gut or krank?



Haaahaaha... Germany is my 3rd language? 3rd lah sangat kan. Bahasa Inggeris ak pun berterabur. Sekarang nie ak kena belajar bahasa ketiga plak. Haishhh... Baru dua minggu pergi kelas tu, banyak lagi ak kena belajar. 

Berbelit-belit lidah nak menyebut satu-satu perkataan tu. Macam belajar A.B.C balik masa zaman hingusan dulu. Hahahaha... Belajar bahasa baru di umur yang sudah dewasa nie agak susah jgak la sebab lidah pun sudah keras ma! Setakat nie, apa yang ak ingat, kalau satu S sebutan nya jadi 'zee'

Mr = Er
Mrs = Frau/ Wife
Jetzt = Now
Auch = Also
Seite = Page

Mula- mula hari tu ak decide nak ambil Mandrin sebagai bahasa ketiga, tetapi kelas tu dah full. Then, ak pindah ke kelas Perancis. Yang tu pun penuh jgak! Nak tak nak, ak pun membuat kata putus untuk masuk kelas bahasa German dari kelas bahasa Arab. = D 

* Next kelas, ak akan belajar alphabet dan nombor dalam bahasa German.. 

2 comments: