Monday, January 7, 2013

Lindungi keluarga kami dari Ribut Tropika Sonamu, Ya Allah!

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi semua..

Pagi ini i dikejutkan oleh kak long i, pasal ribut tropika Sonamu tu. Dia tanya dah tahu ke belum pasal ribut tu yang akan melanda Pantai Timur esok? I dengan selamba cakap dah tahu dari petang semalam. Cuma masa i baca cerita tu dekat fb i xsure lagi sahih ke x.

Yer lah, sekarang ni kan banyak fake story yang dihebahkan oleh pihak tertentu untuk menggugat keamanan negara kita nie. Tapi kakak i cakap ini bukan fake story, ia berita yang betul dan telah disahkan oleh  Jabatan Meteorologi negara. Bila i dengar kakak i cakap macam tu terus rasa risau. Dalam hati terus berdoa semoga tiada apa-apa yang akan berlaku. Dan i ada sedikit info yang diambil dari internet yang boleh dikongsi dengan u'olss semua.

Menurut sumber dari internet:

Menurut NASA dan Jabatan Meteorologi Malaysia , ribut Tropika Sonamu dijangka akan melanda Pantai Timur Malaysia pada 8 Januari (Selasa) pada kelajuan kira-kira 65KM Sejam. Kawasan yan mungkin terlibat ialah Kelantan, Pahang, dan Terengganu

Kami menggesa MEDIA buat laporan 24 jam terus menerus bagi menyalurkan maklumat. Agensi Kerajaan,NGO dan lain-lain perlu digerakkan segara berhadapan sebarang kemungkinan.

Gencatan Politik perlu untuk menumpukan semua usaha berhadapan situasi getir ini.

Saranan kami buatlah persediaan awal, buat solat hajat meminta perlindunganNya. Sentiasalah ikuti perkembangan di media dan internet.


Gambar yang diambil dari satelit NASA
SUMEBER DI ATAS DARI:
http://www.nasa.gov/mission_pages/hurricanes/archives/2013/h2013_Sonamu.html

Kerajaan juga meminta pesakit di Hospital Sultan Nur Zahira (HSNZ) dibenarkan pulang awal kerana bimbang air pasang besar yang akan dijangka akan melanda esok akan menjejaskan operasi hospital itu. Untuk baca berita selanjutnya, u'olls boleh klik link Utusan Malaysia Online.

http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130107/dn_18/Hospital-arah-pesakit-pulang-bimbang-air-pasang-besar#.UOpIUJDLFQ4.blogger


Kita sama2 membaca doa ni ketika ribut kencang  untuk meminta bantuan daripada Allah s.w.t 

Ya Allah, ya Tuhan ku lindungi lah keluarga kami, sahabat kami, serta muslimin dan muslimat yang berada di pantaiTimur daripa ribut Tropik Sonamu itu. Aminnn..... *PRAY FOR OUR FAMILY, KELANTAN & MACHE    #COPY STATUS FB I

PS: Esok jangan mandi laut dan jangan main wau di tepi pantai. Jaga diri leklok na, dan amalkan doa angin kencang yang i share tu. Semoga tiada apa2 yang berlaku.

Sekian, terima kasih.


No comments:

Post a Comment