Wednesday, January 9, 2013

Presentation Media Law

Hey, selamat tengah hari semua..

Jam menunjukan pukul 3 dan perut sedang menyanyi girang minta diisikan sesuap makanan. Tapi i, masih lagi terkandas dalam kelas Media Law yang terakhir untuk semester 4 nie. Huwaaaaa........ cepat lar menutup tirai. I dah boleh kena gastrik nak tunggu kelas nie habis pukul 6 nanti.

Nak turun makan dekat cafe fakulti, tutup pulok! Nak pergi makan dekat food court kolej, jauh sangat nak kena jalan. Weyhhhhh.... lapar!!! Rasa macam bulan puasa pun ada nie. Dah lar semalam aku makan sikit je sebab rasa xsedap badan n demam kura-kura. Maybe aku demam sebab aku sakit tekak kot. Semalam tidur 3jam je, gigih buat assignment law untuk presentation. :(

Xlarat dah nak tunggu semua group habis present. Mata pun xlarat nak tongkat da nie. Dalam kepala nampak katil dan powerpuff busuk jew. Haaaa.....

Oh, tajuk yang i nak present hari ini adalah "The Practice of Political Economy of Communication Relating to The Media Acquisition in Malaysia". I kena buat subtopics pasal media dan politik selepas merdeka. So, bila group leader i, Par suruh i buat part nie, terus timbul dalam kepala, "menate gapo lar tu"?

Bila dah cari semua information pasal tu, baru paham apa benda yang Par suruh buat tu. Dan banyak benda menarik yang i jumpa berkaitan tajuk tu. Rupanya banyak sekatan yang telah digubal setelah merdeka sebab nak menjaga keamanan negara. Press freedom di Malaysia juga lebih ketat berbanding dulu. Goverment control the media but they didn't control the content. 

That's why ada some cases yang berunsur hasutan goverment terlepas pandang dan bila dah heboh satu kampung, baru kerajaan nak amek tindakan. Contoh paling senang kes Raja Petra lar, semua orang tahu pasal tu kan? *i xnak explain panjang2 isu sensitp di sini. ;)

Censorship yang terdapat dalam filem, penerbitan buku dan berbagai lagi yang berkaitan dengan media, selalunya akan di kawal oleh kerajaan untuk menjaga sensitivity kaum dan agama. Satu lagi info menarik yang lecturer i cakap, negara paling kurang censorship dalam media adalah Singapore. Rancangan tv dia akan menyiarkan "x rating tv channel" bila malam. Apa benda x rating tv channel tu kan? okay, actually, ia program yang disiarkan pada waktu malam dan hanya untuk tontonan 18sx sahaja. *Haaaa... u'olls paham2 sendiri lar cerita or pragram apa yang diorang siarkan kan? Hehehehe.... =)

Secara konklusinya, sekatan yang dibuat oleh goverment kita nie sebenarnya untuk kita juga. Bukan untuk membebankan kita. 

p/s: Nanti kalau ada masa i nak tulis pasal kekantoian yang dilakukan ketika presentation. =) 

Thanks to my groupmate, Ghafar@ Par, Nanad Azemi@ Kak Nad & Soba  for the cooperation.

1 comment: